New Conservatory and Greenhouse Project

Posted April 17th, 2010 by Alan Stein and filed in Conservatory Projects
Comments Off on New Conservatory and Greenhouse Project

cons An architectural rendering showing the new conservatory and greenhouse on the right side of this home.

This really cool project that we’ve recently begun work on is actually two projects in one. Attached to the client’s house is a new conservatory, then attached to the custom conservatory (with a bell shaped dome) is a new greenhouse.

The architect on the project contacted us and sent drawings of a scheme he developed and asked for some guidance.

We realized that the trick to designing these two great spaces was to make them relate to each other yet at the same time, be expressive of their very different functions. The conservatory (on the left) is a wood structure while the greenhouse (to the right) uses an exposed steel structural system. We wanted the two adjoining rooms to be quite different. A conservatory is usually used as a living space. People are the primary inhabitants. A greenhouse is for plants, though a wonderful place for people to spend time as well.

Many people will try to use a conservatory as a greenhouse because they like the beautiful details and design of conservatories and there are not many greenhouse products available that have the same level of attention given to their design. Historically, the great conservatories of the nineteenth century were all horticultural houses. Only in the last thirty years did the idea of using a “conservatory” as a living room type space become popular (and feasible).

Working with the architect, we produced drawings of several design solutions and met with the entire team to decide which was best. We gave the greenhouse the same degree of design effort as the custom conservatory.

For example, we created eyebrow windows, a very unusual and distinctive feature for the greenhouse, on each side of the new room, with the lapped glass domed roof curving above them.

We will be following the progress of this unique job through the shop and will continue to keep everyone posted on our work.

Alan